Operation Food Freedom Horssen

Stel een vraag

Vraag & Antwoord

Wat is het verschil en de relatie tussen Operation Food Freedom, Let's Get Local en Local2Local?
Operation Food Freedom is een initiatief van Local2Local en hun boeren. De opstartcampagne voor OFF Horssen werd gecrowdfund op Let's Get Local

Local2Local is een voedselonderneming die werkt aan eerlijke, regionale en regeneratieve voedselsystemen, door middel van intensieve samenwerking. Local2Local is actief in 7 regio’s in Nederland: Utrecht (Krommerijnstreek en Heuvelrug), West Betuwe, Gelderland, Flevoland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Texel, in partnership met de bestaande korte keteninitiatieven en daarmee ruim 450 boeren.

Hoe kunnen jullie een abonnement tegen een vaste lage prijs aanbieden?
De prijs wijzigt niet, alleen het aanbod (op basis van prijsschommelingen, het seizoen en de beschikbaarheid). Voorbeeld: toen we de campagne voor OFF Horssen in dec 2022 startten, kon L2L maar liefst 13,5 kg groente, fruit en eieren per klant inkopen, dat was in maart 2023 gezakt naar 10,5 kg, puur door prijsstijgingen in grondstoffen, koelopslag en transport. Maar ja, dat is nog altijd meer dan 50% goedkoper dan in de supermarkten.

Ik mis vlees in jullie pakket. Klopt dat?
In het huidige aanbod zit momenteel (nog) geen vlees. Het zou mooi zijn als we het aanbod in de toekomst daarmee zouden kunnen uitbreiden. Dit is absoluut mogelijk als het aantal deelnemers verder groeit.

Hoe betalen jullie de producenten?
In deze webshop betaal je voor vier weken vooruit. Deze betalingen worden vervolgens door L2L gebruikt om direct in te kopen bij de boeren. De producenten krijgen hun vraagprijs rechtstreeks van Local2Local. L2L heeft ervoor gekozen om de weekprijs gelijk te houden en alleen het aanbod te wijzigen (a.h.v. prijsschommelingen, beschikbaarheid en seizoen). Zo hebben de boeren geen handelsrisico en voorkomen wij problemen voor jouw portemonnee.

Krijgt de boer wel een eerlijke prijs?
Local2Local betaalt de prijs die de boer vraagt. Doordat er geen inkoop- en ketenkosten worden gerekend en maar zeer minimale handelingskosten, zoals administratie- en vervoerskosten, kunnen we de kosten voor de klant laag houden. In deze opstartfase werken we met boeren uit Flevoland om de kosten zo laag mogelijk te houden (dit is namelijk al een goed geoliede keten, qua aanbod en logistiek). Als het succes zich doorzet, kunnen wij ons op de korte termijn gaan richten op het aansluiten van lokale boeren boeren, zowel uit onze samenwerking met een Gelders boerencollectief, als uit de directe omgeving van Horssen. Hoe dichterbij, hoe beter.

Wat zijn eerlijke producten? Zijn alle producten biologisch?
De eerlijkheid van de producten zit hem in de transparantie die de deelnemende boeren laten zien aan Local2Local. 'Biologisch' betekent bijvoorbeeld niet altijd dat gewassen onbespoten zijn. De samenwerking tussen L2L en de boeren bestaat al jaren en er wordt zo eerlijk mogelijk gewerkt vanuit de situatie van de boeren. Er is een hoog niveau aan kennis, ervaring en goodwill. Er zijn deelnemende boeren die regulier telen en in transitie zijn naar biologisch telen, maar ook boeren die al volledig biologisch telen en boeren die 100% natuurinclusief werken. De geleverde producten komen dus voort uit verschillende manieren van teelt.

Kun je een maand meedoen? Of zit je er voor een jaar aan vast?
Je abonneert je steeds per 4 weken. Het abonnement loopt gewoon af als je het zelf niet verlengt. 

Als ik mee wil doen, moet ik dan alle gegevens invullen?
Ja, om een abonnement af te sluiten zijn er verplichte velden zoals naam, e-mailadres, woonadres en telefoonnummer om een account op deze shop aan te maken en af te kunnen rekenen. We kunnen je dan ook bereiken voor de (geautomatiseerde) leveringsinformatie.

Ik woon niet in de regio (Gelderland), kan ik dan wel meedoen?
Als je niet in de regio woont, dan is er de mogelijkheid om zelf een OFF-hub te (helpen) starten. Meld je aan als Food Hero op www.operationfoodfreedom.nl, dan nemen wij de mogelijkheden met je door.

Ik wil graag meedoen, maar 10 kilo groenten, fruit (en eieren) per week is wel veel voor ons, hoe los ik dat op?
Er zijn wellicht mensen in jouw omgeving waarmee je de leveringen kunt delen. Vraag bijvoorbeeld familie, vrienden, buren of zelfs collega’s.

Toegevoegd aan winkelwagen

Wil je verder winkelen of ben je klaar en wil je bestellen?

Met Operation Food Freedom regelen we samen onze voedselvrijheid

Dit is de webshop van Evelyne en Louis van OFF Horssen, mogelijk gemaakt door de initiatiefnemers Local2Local. Volg ons op Facebook.

© 2023 Operation Food Freedom - powered by Local2local · Algemene voorwaarden · Privacyverklaring · Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW